John O'Farrell

John O’Farrell

John O’Farrell är författare och manusförfattare. Han slog igenom på 1980-talet som skribent till tv-succéerna Spitting Image och Alas Smith and Jones. O’Farrell syns också ofta som gäst i Grumpy Old Men. Hans första roman Det bästa av två världar var 2002 års bäst säljande debut i Storbritannien, och har sålt mycket bra även i Sverige. John O’Farrell bor i London med sin fru och deras två barn.

Printz Publishing möter John O’Farrell

 

Intervju från Printz Publishing tidning nr 11 – vår 2016, av Christoffer Holst:

Hur kom du på idén till Det finns bara två David Beckham?
För flera år sedan var jag på en fotbollsmatch där England spelade, och den stora idén som avslöjas halvvägs igenom boken poppade upp i mitt huvud! I flera år planerade jag att jag någon gång i framtiden skulle göra en bok av det hela, men när VM överlämnades till Qatar kändes det plötsligt som att verkligheten skulle hinna före min fiktion!

Berätta om din egen relation med fotboll.
Denna bok är i huvudsak ett kärleksbrev till fotboll. Jag tycker fotboll på alla nivåer, jag spelar fortfarande varje vecka med ett gäng författare och komiker och några av dem är alltid roligast än när de spelar fotboll! Delarna i boken om en pappa som hanterar sin sons fotbollslag bygger på när jag själv brukade göra samma sak för vår lokala grundskola. Och naturligtvis är jag ju ett stort fan själv. Jag kommer att se Fulham, mitt favoritlag som är rätt små jämfört med grannen Chelsea. Jag har sett Fulham hela vägen från botten av divisionen till en europeisk final och jag planerar fullt ut att följa dem ner till botten igen.

Var det en rolig bok att skriva?
Ibland var det en ganska svår bok att skriva eftersom en hel del som händer är fullkomligt löjligt – men jag ville ju ändå presentera dessa saker på ett realistiskt och övertygande sätt. Vissa saker var jag dock tvungen att radera eftersom de är alldeles för galna när jag läste texten efteråt. Och jag kände också att jag inte ville skriva en jättelång bok  att detta inte bör vara en lång bok (det är ingen Tolstoj-bok direkt) så jag var tvungen att skära ut flera favoritbitar för att tempot skulle bli bra.

Vem tror du kommer älska denna bok mest?
Detta är verkligen en bok för fotbollsfans och jag hoppas att de känner igen sig i smått hysteriska karaktärerna i boken. Men det är mestadels en rolig bok också, som spelar på hur vi ofta använder idrotten som ett substitut för normal social interaktion och hur vi investerar förhoppningar i sånt som vi inte kan kontrollera. Det finns inte speciellt många ”roliga” böcker om fotboll, så jag hoppas att nå en hel del läsare som kanske vanligtvis inte läser så mycket.

 Vad har du annars för dig nu när boken är färdig?
Bortsett från att spela och titta på fotboll så älskar jag att resa! Jag tog min familj till Sverige för ett par år tillbaka och hade en fantastisk semester där. Vi var så sugna på att resa dit efter att ha sett Bron på TV. Vi har faktiskt varit hooked på alla nordiska kriminalserier! Och sedan älskar jag förstås att montera omöblerade möbler från IKE… jag hoppas jag inte framstår som inställsam?

 

Böcker utgivna av Printz Publishing

Mannen som glömde sin fru